FabrykaSily.pl

Fabryka Siły => Odżywianie => Wątek zaczęty przez: Jacek3216o w Marzec 27, 2019

Tytuł: Jedzenie na parze
Wiadomość wysłana przez: Jacek3216o w Marzec 27, 2019
Mam pytanie jesli np w diecie jest napisane 100g piersi z kurczaka to mam rozumiec,ze musze zwazyc surowa piers z kurczaka i dokladnie 100g wywazyc? A jak to sie ma do piersi z kurczaka przygotowanej na parze? Jak z wazeniem i z wartosciami odzywczymi?
Tytuł: Odp: Jedzenie na parze
Wiadomość wysłana przez: Ekspert Fabryki Siły w Marzec 28, 2019
W przepisach zawsze używa się gramatury produktów przed obróbką termiczną. Sposób obróbki będzie głównie wpływać na mikroelementy jak witaminy i minerały, gotowanie na parze jest dla nich bardziej łaskawe niż np. smażenie. Jeżeli chodzi o makroelementy (białko, węglowodany, tłuszcze) ich różnica jest nie wielka, chyba że dodajemy do obróbki tłuszcz, wtedy automatycznie kaloryczność znacznie wzrasta.
Tytuł: Odp: Jedzenie na parze
Wiadomość wysłana przez: Jacek3216o w Marzec 28, 2019
Czyli mam rozumiec , ze podczas wazenia uwzglednic wage surowej piersi z kurczaka tak?l pytanie , bo widzialem rozne diety i jest napisane np ,ze w posilku 60gram piersi z kurczaka. Wydaje sie dosyc malo , bo opakowanie ma od 450 do 500g. Uczucie glodu po takim posilku czasami jest, ale rozumiem , ze na tym polega dieta, zeby sie nie objadac itd?
Tytuł: Odp: Jedzenie na parze
Wiadomość wysłana przez: Ekspert Fabryki Siły w Marzec 28, 2019
Dokładnie tak mięso ważymy surowe. Są różne przepisy i różne diety, ta o niskiej kaloryczności może rzeczywiście mieć bardzo małe porcje, wręcz za małe , dlatego należy zawsze dietę dopasować indywidualnie.