Autor Wątek: Suplement na "strzelające" stawy  (Przeczytany 1324 razy)

Xonare

• Newbie
  • *
Suplement na "strzelające" stawy
« dnia: Marzec 02, 2018 »
Witam, jaki polecacie suplement do regeneracji i ochrony na stawy? Jakie są skutki uboczne i przez jaki maksymalnie czas można je brać i ile trzeba zrobić przerwy?
Ogólnie nie jestem zwolennikiem tego rodzaju produktów i staram się ich unikać jednak w tym przypadku nie mam wyjścia.
Wróciłem do treningu na siłowni po bardzo długiej przerwie. Ogólnie znam podstawy. Trenuję 2 miesiąc i moje stawy nie wyrabiają mimo, że ćwiczę z małymi ciężarami, które nie przekraczają masy mojego ciała, robię rozgrzewkę, bieżnia, sama sztanga na początek itp. na koniec treningu bieżnia to wszystkie moje stawy "strzelają" i pojawiają się chwilowe bóle w kolanie i barku. Trening 3 razy w tygodniu po 90 min z czego łącznie 30 min to bieżnia (10-15 rozgrzewka), 4 ćwiczenia: przysiady, ławka plaska, martwy ciąg i wiosłowanie, 5 serii po 10-12 powt.
Nie biorę żadnych suplementów, białka, witamin, itd.
Aby uchronić się przed uszkodzeniem stawów i przed kontuzjami zastanawiam się nad zmianą planu do 4 serii i max 10 powtórzeń oraz zmniejszeniu obciążenia.
Czytałem o suplementach na stawy i przeglądałem produkty ale jest taka ogromna ilość, że ciężko podjąć decyzję.

Abetalipoproteinemia

• Global Moderator
  • Full Member
Odp: Suplement na "strzelające" stawy
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 05, 2018 »
Oprócz kompleksu witamin, który w pewnym stopniu wpłynie na wytrzymałość połączeń ruchowych, warto sięgnąć po jakiś suplement będący wieloskładnikową mieszanką do wzmocnienia stawów. Z tego miejsca polecam preparat rekomendowany przez portal Fabryka Siły czyli odżywkę Flexogenic:

http://www.fabrykasily.pl/sklep/fitlabs-flexogenic-400-g,p.html

Whitelionn

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 19, 2018 »
Można spróbować żelatyny rozrobionej w wodzie i jeść jako kisiel, do tego słodzik i jest dobry posiłek. Co do supli msm, glukozamina, kolagen i nem forte. Jak nie pomoże to zostaje wizyta u specjalisty. Nadmiar estrogenu też może wysuszać stawy

Abetalipoproteinemia

• Global Moderator
  • Full Member
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 26, 2018 »
Można spróbować żelatyny rozrobionej w wodzie i jeść jako kisiel, do tego słodzik i jest dobry posiłek. Co do supli msm, glukozamina, kolagen i nem forte. Jak nie pomoże to zostaje wizyta u specjalisty. Nadmiar estrogenu też może wysuszać stawy

Z tą żelatyną to nie do końca taka prosta sprawa. Rzeczywiście, w jej składzie występuje sporo białka lecz w procesie trawienia i tak zostaje rozłożone do aminokwasów. Dlatego też o wiele lepszym sposobem będzie dostarczenie hydrolizowanego kolagenu lub zdecydować się na suplement zawierający czystą prolinę.