SAŁATKA RYŻOWA:
składniki na 4 porcje
-20dag długoziarnistego ryżu
-szczypta soli
-po jednym średnim strąku czerwonej,zielonej oraz żółtej papryki(każdy po 20 dag)
-1/2 pęczka koperku
-biały pieprz
-odrobina cukru
-jogurt naturalny(15dag)
-kwaśna śmietana (15 dag)
-natka pietruszki do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Ryż wsypać do lekko osolonego wrzątku,gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut, Często mieszać podczas gotowania tak, aby nie przywarł do dna naczynia. Odcedzić, przelać krótko zimną wodą, dokładnie odsączyć
Strąki papryki oczyścić z gniazd nasiennych, wycinając przy tym białe wnętrze błonki. Miąższ opłukać,pokroić w cienkie paski. Jogurt rozetrzeć z kwaśną śmietaną, doprowadzić do smaku sola,pieprzem oraz odrobina cukru.
Koperek opłukać,osuszyć,drobno posiekać .Dodać do sosu jogurtowego,wymieszać
Ryż wymieszać z paseczkami papryki i połową sosu.Przełożyć do miski, polać pozostałym sosem. Przykryć, odstawić na 25-30 minut w chłodne miejsce. Wymieszać , ponownie doprawić . Gotową sałatkę udekorować gałązkami natki. Można ja podawać jako dodatek do krótko smażonych mięs lub gotowanych
Twarogowa pyszność
100g sera białego chudego
2-3 jajka
jogurt naturalny ze zbożem około 150g( może być każdy inny )
cynamon
miód
Serek rozdrabniamy widelcem.Żółtka oddzielamy od białek i te ostatnie ubijamy na sztywna piane.Piane łączymy do pełnego wymieszania z serem. Doprawiamy cynamonem i dodajemy jogurcik. Jeśli za mało słodki - odrobinka miodu.
Sandacz na parze
30 dag filetów z sandacza
4 obrane cebule
0,5 szklanki ryżu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka imbiru (najlepiej świeży)
Najpierw gotujemy ryz i imbir, dodajemy tyle wody, abyśmy mogli gotować rybkę na parze w sitku. Rybę dodajmy do koszyka, kropimy sosem sojowy, dodajemy pokrojona w talarki cebule. Koszyk z ryba umieszczamy pow. 3 cm od poziomu wody. Przykrywamy wszystko i gotujemy przez 20-30 min. - rybka powinna dać się łatwo oddzielać.
Smaczne, zdrowe i pożywne
Kurczak po meksykańsku!
1/2 kurczaka(ja osobiście wole z 2-3 piersi z kurczaka)
2-3 duże cebule(jak kto woli)
2-4 ząbki czosnku(jak kto woli)
1 szklanka ryżu( szklanka 250)
koncentrat pomidorowy
1 kostka rosołowa
pieprz
sol
Najpierw 1/2kurczaka wymyci podzielić na kawałki i obsmażyć w 1/3 szklanki oleju na złotawy kolor i wyjąc na talerz a do patelni wrzucić cebule wcześniej posiekana oraz czosnek również wcześniej posiekany lub wyciśnięty, poddusić na oleju który został z kurczaka.Dodać do tego ryz wcześniej umyty i smażyć razem z czosnkiem i cebula na zloty kolor mieszając aż gdy po przesunięciu łyżką usłyszysz szum! z patelni przełożyć do gęsiarki i dodać 1 szklankę wody z kostka rosołowa plus 2-3 łyżki koncentratu(jak kto woli) do tego dodać 1/4 łyżeczki pieprzu i 1i 1/2 łyżeczki sol!! wszystko wymieszać!! Do tego dodać wcześniej upieczonego kurczaka i obsypać go ryżem i piec około 45 min. dodać znowu wody i prażyć przez jeszcze około 15min aż ryz się upraży!!
100g filet z kurczaka
120g szparagów
1 duże jabłuszko
filet smażyć bez tłuszczu po 20 sekund na każdej ze stron, następnie 10 min w temp. 120 st w piekarniku (jeżeli na krwisto to 5 min.)
szparagi ugotować, jabłuszko podzielone w wzdłuż na 8 części zapiec w piekarniku przez 10 min
Naleśniki z indykiem i brokułami
12 porcji, każda zawiera 40 kcal
300 g brokułów, sól, 150 g wędzonego indyka, ząbek czosnku, łyżka śmietany, 50 g startego sera żółtego, masło
Brokuły ugotować w osolonym wrzątku, posiekać. Indyka pokroić. Czosnek obrać, rozgnieść, połączyć z brokułami, indykiem, śmietaną. Naleśniki napełnić farszem, posypać serem, złożyć w ćwiartki, smażyć na maśle 2 min z obu stron.
Kurczak w jogurcie
potrzeba:
30 dag piersi z kurczaka
1 cebula (czerwona lub biała)
1 marchewka
3 pomidory
2 szklanki jogurtu
2 ząbki czosnku
przyprawy: jakaś indyjska mieszanka do kurczaka, albo 2-3 łyżeczki curry,
zielone liście kolendry (jeśli są)
koszt: 6 zł (2-3 porcje)
1. Kurczaka umyć pokroić na ok. 2-centymetrowe kawałki, dodać pokrojoną w talarki marchewkę, cebulę, wyciśnięty czosnek, oraz mieszankę przypraw (albo "curry", albo co tam się "indyjskiego" znajdzie). Zalać 1 i 1/2 szklanki jogurtu, wymieszać i odstawić do lodówki na 10 godzin, albo i dłużej aby się pięknie wszystko zamarynowało.
2. Cały ten interes przełożyć (zapewne już następnego dnia) do garnka i gotować na małym ogniu. Aha, jeszcze pomidory - sparzyć i obrać ze skórki, rozdrobnić i dodać do kurczaka. Gotować wszystko razem w tym samym jogurcie, w którym kurczak się marynował około 30-40 minut pod przykryciem, aż kurczak będzie gotowy. Kruchy i delikatny jak aniołek.
3. Podawać z ryżem polane jogurtem i posypane świeżą kolendrą.
Omlet z kalafiorem i groszkiem
składniki:
- 5 jaj (2 całe i 3 białka)
- łyżka śmietany
- 2-3 łyżeczki mąki
- 20 dag mrożonego kalafiora
- 20 dag mrożonego groszku
- 2 marchewki
1/2 szklanki ostrego sosu pomidorowego
- sól, pieprz
sposób wykonania:
Marchewki oskrobać, opłukać, pokroić w cienkie krążki. Różyczki kalafiora włożyć na wrzątek, posolić i ugotować do miękkości. W osobnej wodzie z dodatkiem soli ugotować groszek i marchewkę. Ugotowane warzywa osączyć na sicie, wymieszać i przykryć, by nie wystygły.
Jajka i białka roztrzepać (zmiksować) ze śmietaną, mąką, szczyptą soli i pieprzu.
Na rozgrzaną patelnię (posmarowaną tłuszczem) wylać połowę masy jajecznej. Trzymać ok. 3-4 minuty na silnym ogniu, aż spód się zrumieni. Co pewien czas przemieszać widelcem środek (ale bardzo ostrożnie, by nie naruszyć spodu). Omlet zsunąć na talerz. Tak samo usmażyć drugi omlet (z drugiej połowy masy jajecznej:)))
Na środek nałożyć warzywa, polać sosem pomidorowym. Omlety złożyć na pół.
Twarogowa pasta
- 2 kostki białego sera
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- posiekany koperek
- 1 posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- sól i pieprz
"