Kurczak w sosie słodko - kwaśnym
Składniki:
3 piersi kurczaka
3 ząbki czosnku
łyżka miodu
20 dag białej kapusty
20 dag kapusty pekińskiej
1 główka brokułów
2-3 duże marchewki
1 puszka mandarynek, brzoskwiń, ananasów lub koktajlu owocowego
0,5 słoika papryczek pepperoni (czerwonych i zielonych)
opakowanie sosu słodko - kwaśnego Knorra (niekoniecznie)
sos chili
chili w proszku
masło
0,5 łyżeczki kurkumy
szklanka ryżu
szklanka groszku zielonego
Piersi kurczaka pokroić w kostkę, posypać porządnie chili i wrzucić na rozgrzaną patelnię do smażenia beztłuszczowego. Smażyć ok. 5 min. tak, aby kurczak lekko się przyrumienił, ale nie przypalił. Następnie dodajemy pocięte na grube plastry ząbki czosnku i łyżkę miodu. Całość smażymy na bardzo wysokim ogniu, cały czas mieszając ok. 2-3 minut, kiedy to miód zacznie bardzo się pienić, a kurczak nabierze brązowej barwy. Zawartość patelni przerzucamy do średniego garnka.
Na tej samej patelni na odrobinie wody i masła lub oleju smażymy po kolei: pokrojoną w paski kapustę białą tak, aby się lekko zeszkliła i zmiękła; pokrojoną w cieniutkie plasterki lub paseczki marchew, posiekaną kapustę pekińską, małe różyczki brokułów. Wszystkie warzywa smażymy osobno do tego momentu, aż zmiękną, ale nie stracą koloru i dodajemy do wcześniej usmażonego kurczaka.
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego kurkumę. Chwilę mieszamy, aż przyprawa straci smak i zapach. Następnie wsypujemy ryż i na dużym ogniu ciągle mieszając podgrzewamy do momentu, aż całkowicie się zeszkli. Zalewamy wrzącą wodą i dodajemy odrobinę soli. Dodajemy zielony groszek. Doprowadzamy całość do wrzenia na bardzo dużym ogniu (często mieszamy), a następnie zmniejszamy go do minimum i przykrywamy ryż pokrywką (nie mieszamy już ryżu w ogóle). Po ok. 20 min. woda powinna zniknąć, a w garnku utworzą się charakterystyczne otwory, przez które będzie ulatniała się resztka pary. Palcami - rozgniatając jedno ziarenko ryżu - sprawdzamy czy jest on już wystarczająco miękki. Jeśli tak, odstawiamy na bok rondelek, jeśli nie - dolewamy odrobinę wrzącej wody i znów przykrywamy.
Kiedy ryż będzie gotowy, zabieramy się z powrotem za kurczaka. Do garnka z mieszanką warzyw i kurczaka dodajemy owoce z puszki (ananasy i brzoskwinie trzeba pokroić w kostkę) łącznie z syropem. Dusimy całość przez ok. 5-10 min., a następnie dodajemy papryczki pepperoni (w całości) i rozrobiony z połową szklanki wody - sos słodko-kwaśny Knorr. Doprowadzamy do wrzenia i stale, delikatnie mieszając trzymamy na ogniu jeszcze parę minut. Danie najlepiej na końcu doprawiać jest sosem chili i solą. Można to też zrobić wcześniej, jednak operacja taka może spowodować zabicie smaku warzyw.
----------------------------------------
Sałatka z tuńczykiem.
-5 jajek
-puszka tuńczyka
-puszka kukurydzy
-łyżka jogurtu naturalnego
Całość wymieszać. Express.
-------------------------------------------
Kurczak z sosem azjatyckim
Przygotuj 4 połówki piersi kurczaka, usuń skórę i błonki, obtocz je w 2 stołowych łyżkach mąki ziemniaczanej. Rozgrzej na patelni 2 łyżki stołowe oleju roślinnego. Obsmaż piersi po obu stronach, z każdej po 3-5 minut. Zdejmij piersi z patelni. Przygotuj sos, łącząc 1/3 szklanki wody, 2 łyżki stołowe keczupu, 1 łyżkę soku z limonki, 1 łyżkę cukru, 2 łyżeczki sosu sojowego, rozgniecioną połówkę ząbka czosnku, 1/2 łyżeczki imbiru. Gotuj sos 2-3 minuty. Polej sosem piersi kurczaka, posyp je posiekanym szczypiorkiem.
-----------------------------------------
Kurczak z wędzoną szynką i mozzarellą
4 połówki piersi kurczaka (bez skóry i błonek) obtocz w tartej bułce. Na średnio rozgrzanej patelni rozpuść 2łyżki stołowe oliwy z oliwek. Obsmaż piersi po obu stronach, z każdej po 3-5 minut. Na wierzchu każdej piersi połóż po 1 plasterku wędzonej szynki, po 2 plasterki sera mozzarella i 2 plasterki pomidora (może być obrany). Przykryj patelnię, pozostaw ją na małym ogniu jeszcze przez około minutę (do momentu, aż ser się rozpuści). Przed podaniem posyp piersi listkami świeżej szałwii.
-----------------------------------------
Dorsz pieczony w folii
Składniki: świeże śledzie, dorsz, halibut, karp lub pstrąg, sok z cytryny, oliwa, sól, świeżo zmielony pieprz.
Sprawioną rybę natrzeć solą i sokiem z cytryny. Posmarować kawałki folii aluminiowej oliwą i na każdym położyć rybę. Zagiąć boki z obu stron i lekko zwinąć w płaski rulon. Ułożyć na blasze i piec w nagrzanym piekarniku (190 C) około 30 minut. Odwinąć, wyłożyć rybę na gorący talerz. Rybę polaną sosem (4 łyżki oliwy, 2 łyżki sok z cytryny) i doprawioną solą i pieprzem do smaku podawać ze świeżym białym pieczywem lub frytkami i zieloną sałatą. Tak sporządzona ryba jest smaczna również na zimno.
-------------------------------------
Dorsz "po krymsku"
Składniki: 4 filety z dorsza, 3 czerwone, papryki, mąka, olej, śmietana lub jogurt naturalny, sól, papryka słodka w proszku.
Papryki sparzyć wodą, zdjąć skórkę i pokroić w paski. Filety obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pokrojoną papryką. 3/4 szklanki śmietany wymieszać z solą i papryką słodką (według gustu) i polać rybę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. w temp. ok 180 stopni.
Przepisy podesłał do nas Paweł Stokłosa