Frutti di mare z ryżem
Składniki: 2 ząbki czosnku, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 150g ryżu 5 łyżek majonezu light, 1 opakowanie mieszanki frutti di mare, sok z cytryny, pieprz.
Ryż ugotować. Frutti di mare rozmrozić, sparzyć wrzątkiem przez 5 minut. Cebulę, czosnek i paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć z majonezem. Doprawić do smaku sokiem cytrynowym oraz pieprzem.
------------------------------------------------------
Grejpfruty nadziewane krewetkami
Składniki: 200 g krewetek konserwowych, 2 grejpfruty, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka musztardy, majonez dekoracyjny, sól, pieprz.
Grejpfruty przekroić. Wydrążyć. Miąższ, pokroić. Krewetki osączyć z zalewy, wypłukać. Majonez połączyć z jogurtem i musztardą. Dodać krewetki i grejpfruty. Doprawić solą i pieprzem. Wypełnić wydrążone grejpfruty. Schłodzić.
------------------------------------------------------
Gulasz rybny
Składniki: 1/2 kg dorsza lub halibuta, 3 łyżki oliwy lub oleju jadalnego, 1 drobno posiekana cebula, 2 szklanki gorącej wody, 1 duży ziemniak obrany, pokrajany w plasterki, kawałek selera obrany, posiekany, 1 marchewka pokrajana w talarki, 2 duże pomidory sparzone, obrane, pokrajane w plasterki, 2 roztarte ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, 1/2 pęczka posiekanej zielonej pietruszki, sok z cytryny lub 2 łyżki octu (6 proc.), z 1 łyżką wody, plasterki cytryny (dowolnie).
Na rozgrzanej w garnku oliwie smażyć cebulę, aż nabierze złotego koloru. Wlać gorącą wodę, gotować na małym ogniu przez 5 minut. Dodać przygotowane jarzyny i czosnek, doprawić solą i pieprzem, dusić dalej przez 20 minut. Pokrajać rybę w dzwonka, ułożyć na gorących jarzynach, posypać zieloną pietruszką, pokropić sokiem z cytryny lub octem, dusić przez 10-15 minut. Ostrożnie przełożyć rybę na gorący półmisek, jarzyny ułożyć dookoła, przybrać plasterkami cytryny. Podawać na gorąco z ryżem ugotowanym na sypko lub z pure z ziemniaków.
-------------------------------------------------------------------------
Karp Ratz
Składniki: 1 karp (około 1 kg), 1 cebula, 2 łyżki mąki, 1 szklanka śmietany, 50 dag ziemniaków, 3 małe ostre zielone papryki, 3 pomidory, 15 dag boczku, sól, cukier, papryka w proszku.
W małej ilości stopionego boczku zrumienić cebulę pokrajaną w drobną kostkę. Oprószyć papryką i zalać szklanką wody. Gdy woda niemal wyparuje, dolać śmietanę rozmieszaną z mąką. Zagotować. Do wrzącej śmietany włożyć oczyszczonego, umytego i pokrajanego w dzwonka karpia oraz ziemniaki ; obrane, umyte i pocięte w kostkę, oczyszczone papryki, umyte, pokrajane w ćwiartki pomidory oraz pozostałe plasterki boczku. Wstawić do ciepłego piekarnika i zapiekać co najmniej 30 minut.
---------------------------------------------------------
Łosoś po grecku
Składniki: płat świeżego łososia, włoszczyzna w słupkach mrożona Hortexu, 1 cytryna, mąka, bułka tarta, olej do smażenia, 2-3 jaja, 1 cebula, mała puszka koncentratu pomidorowego, przyprawy - liść laurowy, pieprz, sól.
Filet oczyścić, zdjąć skórę, pokroić na porcje, mocno skropić sokiem z cytryny, zostawić na pół godziny (nie solić). Włoszczyznę - można nie rozmrażać - wrzucić do rondla, podlać wodą, dodać listek laurowy, pieprz czarny w ziarnach, sól do smaku, jak ktoś lubi to cebulę smażoną, koncentrat pomidorowy. Dusić do miękkości (około 10-15 minut). Przygotować osobno: jajka roztrzepane, mąkę, bułkę tartą z solą. Kawałki ryby obtaczać w mące (ryby nie osuszać z soku cytrynowego !) potem w jajku, bułce tartej, smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Podawać razem z jarzyną.
----------------------------------------------------------------------------
Makrela "a'la mnich"
Składniki: 50-60 dag makreli (2 duże ryby), 1 cebula, 3 łyżki 0liwy, 2 listki laurowe, 1 łyżka mieszanych przypraw ziołowych, sok z cytryny, 12 oliwek.
Ryby umyć, dokładnie oczyścić, ostrożnie wykrajać kręgosłup i usunąć ości. Obraną cebulę opłukać, drobno posiekać i zrumienić na oliwie (2 łyżki) na złoty kolor. Oliwą posmarować żaroodporny półmisek, położyć na nim ryby. Zrumienioną cebulę rozprowadzić na powierzchni ryb, a do ich wnętrza włożyć po listku laurowym i przyprawy ziołowe. Skropić sokiem z cytryny Obłożyć oliwkami. Półmisek z rybami przykryć pokrywą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut.
--------------------------------------------------------------------
Morskie ryby duszone z jarzynami
Składniki: 1 kg ryb morskich, 2 łyżki mąki, 6 łyżek oliwy lub oleju, 2-3 cebule, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki octu winnego, 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub 1 puszka soku, sól, zielona pietruszka, pieprz.
Oczyszczoną, umytą i pokrajaną na małe kawałki rybę obtoczyć w mące wymieszanej z solą i pieprzem, usmażyć na gorącej oliwie. Odłożyć. W tłuszczu od smażenia ryby zrumienić drobno posiekane cebule i czosnek. Ponownie włożyć rybę na tłuszcz, posypać zieloną pietruszką, podlać octem i przecierem (lub sokiem pomidorowym) rozcieńczonym wodą w takiej ilości, aby ryba była przykryta. Zagotować, zmniejszyć płomień i na słabym ogniu gotować 30 minut. Podawać z kluskami.
-----------------------------------------------------------
Pasta z ryby wędzonej
Składniki: 30 dag wędzonego dorsza, 2 kromki bułki, mleko, pół szklanki oliwy, sok z dwóch cytryn, sól i pieprz.
Bułkę namoczyć w mleku, odcedzić. Z dorsza zdjąć skórę, usunąć ości. W donicy utrzeć mięso ryby z odciśniętą bułką, ucierając dodawać powoli oliwę na przemian z sokiem z cytryny (podobnie jak do majonezu). Gotową pastę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Powinna ona mieć konsystencję kremu, dlatego najlepiej przyrządzać ją za pomocą miksera. Pastę podaje się po oziębieniu.
---------------------------------------------------------
Ryba pieczona Plaki
Składniki: 80 dag ryby, 6 cebul, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 4 pomidory, sól, pieprz, oliwa, pomidory.
Obraną cebulę pokrajać w plasterki i lekko poddusić; gdy zacznie się złocić dodać zieloną pietruszkę i oddzielnie lekko podsmażone obrane ze skórki pomidory (pokrajane w kostkę). Wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę oczyścić, umyć. Ułożyć na żaroodpornym półmisku posmarowanym oliwą. Część mieszanin cebuli z pomidorami i pietruszką włożyć do wnętrza ryby. Resztę rozprowadzić równomiernie po jej powierzchni. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zrumienić. Dopiekać po zmniejszeniu temperatury piekarnika Upieczoną rybę wyjąć, udekorować cząstkami cytryny i pomidorami. Podawać na gorąco.
---------------------------------------------------------
Ryba w sosie czosnkowym
Składniki: 60 dag dorsza (lub innej ryby morskiej), 2 łyżki mąki, 1 białko, oliwa, sól, pieprz, 6 ząbków czosnku, 2 kromki bułki, mleko, 2 żółtka, 4-6 dag migdałów, 1 szklanka oliwy, sok z cytryny lub ocet winny.
Dorsza czyścić, umyć, zdjąć skórkę, usunąć ości. Mięso ryby pokrajać na równe porcje. Przesianą mąkę wymieszać z białkiem i dodać tyle wody, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany, osolić, dodać pieprz. W przygotowanym cieście zanurzać porcje ryby i smażyć, wkładając je na patelnię z dużą ilością rozgrzanej oliwy. Podawać z dodatkiem soku czosnkowego.
Sos czosnkowy: czosnek posiekać lub utłuc w moździerzu na miazgę. Kromki bułki okroić ze skórki. Miąższ namoczyć w mleku, odcisnąć. Dodać do czosnku. Ucierać w donicy z dodatkiem obranych ze skórek i posiekanych migdałów. Po uzyskaniu jednolitej masy dalej ucierać dodając kolejno po żółtku i pomału lejąc oliwę. Gotowy, gładki sos przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
Przepisy podesłał do nas Paweł Stokłosa.