Autor Wątek: Masa czy Redukcja  (Przeczytany 3271 razy)

zax1000

• Newbie
  • *
Masa czy Redukcja
« dnia: Listopad 30, 2018 »
Witam, około 2 lata temu zacząłem swoją przygodę z siłownią, zamówiłem plan treningowy i odżywkę na masę z fabryki siły, z 60kg wbiłem na 70 w 3-4 miesiące, później miałem przerwę dość długą bo dużo się działo w moim życiu i ostatnio wróciłem, z 75 do 80 wbiłem w 2 miesiące z odżywką na masę serious mass optimum nutrition. Jestem teraz trochę zalany i zaczyna mi się to nie podobać, w kalkulatorze bmi wyszło mi że mam nadwagę. Pytanie jest następujące, dalej cisnąć masę czy zjechać do tego 70 na początku. Jeżeli zjechać to te same ćwiczenia i -200 kalorii na początek + aeoroby czy coś zmienić ?
Wzrost: 175
Waga:80
taki off top trochę, czy odżywka może stać sobie 3 miesiące przykładowo i mogę ją później znowu używać?

Ekspert Fabryki Siły

• Global Moderator
  • Sr. Member
Odp: Masa czy Redukcja
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 03, 2018 »
Nie wyznaczaj kiedy zaczyna się redukcja, a kiedy masa na podstawie samej masy ciała. Możesz ważyć 80 i być umięśniony, lub 70 i być zalany. Jeżeli uważasz, że poziom tkanki tłuszczowej jest zbyt wysoki co widzisz najlepiej po sobie, rozpocznij redukcje. -200 kcal od CPM na początek to dobry deficyt, jednak z czasem może się okazać, że będzie potrzebny większy, wtedy stopniowo obcinaj kalorie.

Jeżeli odżywka jest właściwie przechowywana i nie ma żadnych ostrzeżeń na etykiecie to dopóki data ważności się nie skończyła, to nie ma czego się obawiać.

Pozdrawiam.