Autor Wątek: Rozkład makroskładników na redukcji (mini cut)  (Przeczytany 677 razy)

tza

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 3
Cześć,

jestem po 2,5 miesiącu masy i chciałbym przejść na redukcję/mini cuta (ok. 6 tygodni). Będę robił to po raz pierwszy i zastanawiam się jaki powinien być mniej więcej rozkład makroskładników? Z tego co już przeczytałem i dowiedziałem się wcześniej powinno być ok. 30% białka, 25% tłuszcze i 45% węglowodany.

Przy wadze 74,5 kg i wzroście 170 cm ustaliłem, że będę jadł 2600 kcal, i zgodnie z powyższym rozkładem będę miał 195g białka, 72g tłuszczy i 293g węglowodanów.

Zależy mi oczywiście na spaleniu jak najwięcej tłuszczu i jak najmniej mięśni.

Co o tym sądzicie? Będzie ok?

Abetalipoproteinemia

  • Global Moderator
  • Full Member
  • *****
  • Wiadomości: 117
Odp: Rozkład makroskładników na redukcji (mini cut)
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 04, 2018 »
Cześć,

jestem po 2,5 miesiącu masy i chciałbym przejść na redukcję/mini cuta (ok. 6 tygodni). Będę robił to po raz pierwszy i zastanawiam się jaki powinien być mniej więcej rozkład makroskładników? Z tego co już przeczytałem i dowiedziałem się wcześniej powinno być ok. 30% białka, 25% tłuszcze i 45% węglowodany.

Przy wadze 74,5 kg i wzroście 170 cm ustaliłem, że będę jadł 2600 kcal, i zgodnie z powyższym rozkładem będę miał 195g białka, 72g tłuszczy i 293g węglowodanów.

Zależy mi oczywiście na spaleniu jak najwięcej tłuszczu i jak najmniej mięśni.

Co o tym sądzicie? Będzie ok?

Wychodzi nieco ponad 2 g białka na kilogram masy ciała, co moim zdaniem nie jest korzystne. Węgli też jest dosyć sporo, dlatego przełożyłbym te makrosy na tłuszcze które sa o wiele lepszym paliwem energetycznym podczas redukcji (to oczywiście tylko mój pogląd). Kalorie ucinaj stopniowo i nie szalej, proponuje jakieś 100 kcal na 2 tygodnie.